Witte van Haemstedestraat

De Witte van Haemstedestraat is een zijstraat van de Graaf Florisstraat en deze buurt werd gebouwd tussen ca 1910 en 1930. Het was een chiquere buurt, nabij de mooie Heemraadsingel. De buurt trok veel Joodse gezinnen die in goeden doen waren geraakt, de Heemraadsingel voor de rijksten, de Graaf Florisstraat voor de wat minder kapitaalkrachtigen en de Witte van Haemstedestraat voor de nog wat minder kapitaalkrachtigen. Het was zeker geen arbeidersbuurt zoals bij de Ammanstraat en Helmersstraat.

Witte van Haemstedestraat 7b – Hirschfeld.
Op dit adres woonde voor, tijdens en na de oorlog mevrouw Bezemer, en een paar jaar voor de oorlog trok het Joodse gezin Hirschfeld in dit pand. Daar kwam nog een Joods vluchtelingetje bij, Inge Lichtenstein. Het verhaal staat hier.

Witte van Haemstedestraat 21 – Schaap Zuivel
Op dit adres was een winkel van S. Schaap Kaas en Zuivel ORT. Dit was een filiaal van de zaak op de Oppert 165 en werd gedreven door Emanuel Schaap en zijn vrouw Froukje de Levie. Zij woonden op 21b.

Witte van Haemstedestraat 38c – Mies van Straten en H. Tammerijn
Heiman Tammerijn (Rotterdam, – Sobibor, ) en Mies (Mietje) van Straten (Rotterdam, – Sobibor, ) huwden op 3 maart 1927 in de synagoge aan de Boompjes. Zij vermeldden dit adres in de aankondiging. Mies en Heiman kregen drie kinderen; Helena Clara (Rotterdam, – Sobibor, ), Isiedor (Rotterdam, – Sobibor, ) en Abraham (Rotterdam, – Sobibor, ). Ten tijde van het huwelijk woonden Mies en Heiman op de Oosterstraat 7a.

 

 

 

bron:
Van Straten – Tammerijn. Weekblad voor Israëlietische huisgezinnen. 4 maart 1927. Geraadpleegd op Delpher op 04-03-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBA15:005425009:00001

gepubliceerd:
3 maart 2016

laatst bijgewerkt:
4 maart 2024