Stolpersteine Noordereiland – voorwoord

menu
voorwoord
achtergrond
Ellen Vomberg
Stolpersteine
oproep

Op initiatief van en onderzoek door bewoonster Ellen Vomberg zijn 35 Stolpersteine (Struikelstenen) geplaatst op het Noordereiland in Rotterdam. Dit gebeurde op 5 november 2020, tijdens het herdenkingsjaar ‘75 Jaar Vrijheid’. De locaties zijn: Burgemeester Hoffmanplein, Maaskade, Prins Hendrikkade en Van der Takstraat.

In dezelfde tijd is een beeldend onderwijsproject over de Tweede Wereldoorlog en de Joodse slachtoffers uitgevoerd door groep 7/8 van basisschool De Nieuwe Haven, locatie Noordereiland. De leerlingen werden begeleid door beeldend kunstenaars Ellen Vomberg en Hans Eijkenboom, samen met leerkracht Roberto Balthazar. Ook is een bijdrage geleverd door Gerard Vogelaar. Natuurlijk was dit allemaal nooit gelukt zonder de hulp van vele bewoners in de wijk, vrijwilligers van buiten het Noordereiland en medewerkers van verschillende instellingen.

Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Loods 24 & Joods Kindermonument, Gemeente Rotterdam Gebiedsorganisatie Feijenoord, Wijkraad Noordereiland, Stichting Expeditie Noordereiland, Deltaport Donatiefonds, G.Ph.Verhagen-stichting en Cultuur Concreet. Lees meer over de achtergrond van dit project.

Günter Demnig in Geffen, Nederland. © Ruud Rogier

Stolpersteine (Struikelstenen)
‘Stolpersteine’ is een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen herdenken Joodse en andere vervolgde en vermoorde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De Stolpersteine bevinden zich in de trottoirs voor de woningen waar deze bewoners leefden, voordat zij onderdoken, gedeporteerd en vermoord werden in concentratiekampen. Omdat ze hierdoor geen graf hebben, zijn de Stolpersteine een individuele en persoonlijke herdenkingslocatie. Ieder persoon wordt met een eigen Stolperstein van 10 x 10 cm herdacht. In de metalen toplaag zijn hun naam en gegevens gegraveerd. Op die manier worden de slachtoffers niet vergeten.
De struikelstenen zijn ook een symbool tegen discriminatie. Zij herinneren ons aan de waarde en tegelijkertijd kwetsbaarheid van de democratie, waar we met elkaar verantwoordelijk voor zijn.

De 35 Stolpersteine voor het Noordereiland (tekst gaat verder onder de afbeeldingen; foto’s Ellen Vomberg)

2023: bloemen voor de 5 kinderen van het Noordereiland, vermeld op het Joods Kindermonument. Samen met alle slachtoffers uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden jaarlijks herdacht op 30 juli. Foto Ellen Vomberg
Noordereiland, 2019. Foto Guido Pijper, met vriendelijke toestemming d.d. 09-07-2024.

Noordereiland
Op het Noordereiland woonden 35 Joodse mensen waar Stolpersteine voor zijn geplaatst. Het overzicht staat hier.

Oproep
Lees verder over de oproep betreffende Prins Hendrikkade 58a.