Stolpersteine Noordereiland – Ellen Vomberg

menu
voorwoord
achtergrond
Ellen Vomberg
Stolpersteine
oproep

Ik woon midden in de Maas, op het Noordereiland. Ik geniet er van de vooroorlogse gebouwen, wat bijzonder is voor het in 1940 gebombardeerde Rotterdam. Sinds 1997 neem ik initiatieven voor behoud van deze panden, vanuit mijn interesse voor kunst en cultuur, architectuur en geschiedenis.

Mijn belangstelling gaat ook uit naar de mensen die er gewoond hebben, waaronder de slachtoffers van de Jodenvervolging. Ik ben betrokken bij mijn huidige medebewoners, inclusief diegenen met andere culturele achtergronden. Extra aandacht heb ik voor hen die het minder hebben. Vanuit gevoel voor rechtvaardigheid zet ik me in voor verbinding en verzet ik me tegen discriminatie. Dit doe ik met woord en beeld. Transparant en zichtbaar, in beeldende kunst, exposities, onderwijs en vooral: de openbare ruimte. Zoals de Stolpersteine van Gunter Demnig.

Vanaf 2010 neem ik initiatieven om de oorlogsgeschiedenis van het Noordereiland te tonen. Juist ook om onze huidige vrijheid en democratie te benadrukken. Slachtoffers van toen herdenken, staat voor mij gelijk aan waken voor discriminatie nu. Ik vind het daarom belangrijk dat dit op een integere en consequente manier gebeurt, zonder uitsluiting.

Hoekpand De Ruyterstraat / Prins Hendrikkade. Het vooroorlogse huizenblok is gered van sloop. Ornamentschildering met als titel: ‘Samen uit, samen thuis’, 2004. Het stoomschip ‘Rotterdam’ en de figuur met verschillende huidskleuren als overeenkomst tussen de Nederlandse landverhuizers van toen en de immigranten van nu. Schildering en foto Ellen Vomberg.