Tussen de Kruiskade en waar nu het Weena is, was in de 19e eeuw een feestterrein. Op die locatie maakte exploitant J. Doon een verplaatsbare houten schouwburg, die hij Place de Pays-Bas noemde. Deze naam was te deftig voor de Rotterdammer die er hun eigen naam aan gaven: De Tuin van Doon.
In het seizoen 1869 – 1870 speelde leden van het toneelgeslacht Bouwmeester, onder wie de beroemde Louis Bouwmeester, er hun vaudeville-achtige stukken en melodrama’s.
Louis Bouwmeester heeft rond 1870 de directie gevoerd van dit theater. In 1869 werd het antikatholieke stuk “De Non van Krakau” hier opgevoerd en er kwam zoveel negatieve publiciteit rond dit stuk, dat Bouwmeester in dat jaar de directie moest neerleggen. Deze publiciteit kwam door opstootjes die door Schiedamse katholieken werden veroorzaakt. Bouwmeester speelde daarna niet meer in dit theater.
In maart 1891 brak er brand uit in het naast het Place de Pays-Bas gelegen ‘Theater aan de Kruiskade’, waar in die tijd het Leger des Heils bijeenkomsten hield, op het moment dat er in het Place de Pays-Bas een voorstelling gaande was. De bezoekers konden alles tijdig verlaten, er was veel schade aan het gebouw.
bron:
een levenlang theater.nl,
Gemengd nieuws uit “De Standaard”van 6 maart 1891.
Leer, van, Willem, C P T Bigot 1860 – 1 december 1890, (Amsterdam 1890)
laatst bijgewerkt:
8 september 2019