Louis Bannet, trompetist in Birkenau

In het arme Joodse gedeelte van Rotterdam, in de Helmersstraat, werd Louis Bannet als Levie Bannet (zoon van Lion Joseph Bannet en Leentje van Bueren) op 15 augustus 1911 geboren. Louis leerde zichzelf viool spelen en toen hij zeven jaar oud was werd dit gehoord door Leon Bloorman, vioolleraar op het conservatorium in Rotterdam. Hij nam de jongen mee naar het conservatorium, waar hij onmiddellijk auditie deed en werd aangenomen. Hij was de jongste student op het conservatorium. Ook op het conservatorium viel hij op door zijn talent en zo mocht hij spelen voor Koningin Wilhelmina, toen zij de school in 1923 bezocht.

Na zijn afstuderen was het moeilijk om aan het werk te komen in het Nederland van de jaren dertig – waar de depressie hoogtij vierde. Hij speelde wat op verjaardagen, maar dit gaf hem onvoldoende inkomsten. Tot hij een plaat van Louis Armstrong hoorde. Deze muziek fascineerde hem en hij ruilde de viool in voor de trompet en stortte zich op de Jazz. Door goed naar de platen te luisteren en hard te studeren lukte het hem om ook de trompet onder de knie te krijgen en in 1934 kreeg hij een aanstelling bij Arthur Swan en de Swantockers. In 1934 richtte Louis het Louis Bannets’ Rhythm Five op, samen met drummer Maurits von Kleef, Dick van Heuvel op de vibraphone, Lex van Weren op de piano en Jac. de Vries op bas en saxofoon. Deze formatie toerde succesvol door centraal Europa, en de kranten doopten Louis “de Hollandse Louis Armstrong”.

Persoonlijk
Louis was gehuwd met Teuntje Tijsse Heijnis (21 januari 1912) tot zij van elkaar scheidden op 31 januari 1941. In november 1933 woonde Bannet op de Korte Hoogstraat 18a. In 1935 ging  hij naar Amsterdam.

Bij het uitbreken van de oorlog was Louis 28 jaar oud en een bekend persoon in de muziekwereld. Door het invoeren van de beperkingen voor Joden kon Louis niet meer optreden en toen zijn oproep kwam voor “werk in het oosten” dook hij onder.
Op 15 december 1942 was hij echter op straat en werd herkend door twee Nederlandse politieagenten, die hem arresteerden en naar het politiebureau op het Haagseveer brachten. Vandaar werd hij overgebracht naar het gebouw van de Gestapo aan de Heemraadssingel en de Gestapo besloot hem op transport naar Westerbork te stellen. Omdat Louis een onderduiker was, kwam hij daar direct in de strafbarak terecht en dat betekende dat men sneller verder getransporteerd werd. Dat gebeurde ook, in een transport met 516 mensen dat op 23 januari 1943 naar Auschwitz-Birkenau vertrok.
Bij aankomst in Birkenau werden 496 mensen van dit transport direct vergast, Louis was een van de 20 overlevenden van dit transport. Hij ontmoette een kennis uit Rotterdam en deze organiseerde een auditie voor Louis in Birkenau. Louis werd aangesteld als trompetist in het mannenorkest in Birkenau en hij vormde met een aantal andere musici een jazz-combo voor de jazzliefhebbers onder de nazi’s.

In 1944, toen het Rode Leger vanuit het oosten Auschwitz naderde, liquideerden de Duitsers het kamp. Louis ging met een veetrein naar Sachsenhausen en daarna naar Ohrdruff en vandaar naar Buchenwald. In het voorjaar van 1945 moest de uitgeputte en zieke Bannet op transport naar Theresiënstadt, waar hij echter niet aankwam aangezien zijn transport net buiten Theresiënstadt op 6 mei 1945 door de Russen werd bevrijd.
Na een korte tijd in het bevrijde Theresienstadt ging hij naar een Displaced Persons Camp in Bamberg, waar hij Flora ontmoette, een vrouw die in de oorlog haar man had verloren, zij trouwden en gingen in Amsterdam wonen.
Kort werd de Rhythm Five heropgericht, maar in 1953 ging Bannet als musicus het Canadese leger in en in 1957 gingen hij, zijn vrouw en zoon voorgoed in Canada wonen.

In 2002 overleed Louis Bannet in Toronto. Louis Bannet schonk de trompet die hij in Auschwitz speelde aan het Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust. Dit museum is te vinden op:
Edmond J. Safra Plaza
36 Battery Place
New York, NY 10280.
Zijn trompet is daar nog steeds te zien en tevens via deze link.
Over Louis Bannet is een Engelstalig boek uitgegeven, geschreven door Ken Shuldman.
Shuldman heeft een documentaire geplaatst op youtube.

bron:
www.cypmpm.com,
holocaustmusic.ort.org,
stadsarchief Rotterdam,
www.maxvandam.info

laatst bijgewerkt:
30 juni 2020