Herman Heijermans werd geboren op 3 december 1864 en was de zoon van Herman Heijermans (Rotterdam, 16 december 1824) en Mathilda Spiers (Rotterdam, 24 augustus 1834). Hij was hun eerste kind en in totaal kreeg het gezin Heijermans elf kinderen. Herman groeide op aan de Schiedamsesingel 5b. Zijn moeder was van goede komaf en het vele werk met zo’n groot gezin viel haar vaak zwaar. Toch was het een gelukkig gezin en cultuur was belangrijk. De kinderen musiceerden, tekenden en zongen en vader was journalist bij het NRC.
Herman volgde de HBS en ging werken in het bankwezen. Zijn hart lag hier niet maar hij deed het werk wel goed. Hij werd zelfs als vertrouwenspersoon aangesteld toen de firma Cohen & Mok, in lompen en metalen, in 1886 in financiële moeilijkheden raakte. In deze periode raakte hij in contact met Samuel Vles, een concurrent van Cohen & Mok. Hij werd verliefd op de dochter van Vles, Betsy, zegde zijn baan in het bankwezen op en ging zelf in zaken.
Dit ging niet goed en Heijermans kon ternauwernood een faillissement vermijden. In die periode verbrak Betsy Vles de verloving.
Herman Heijermans besloot een andere weg in te gaan en trok naar Amsterdam. Hij werd toneelrecensent bij De Telegraaf en schreef onder de naam Samuel Falkland recensies.
In 1893 schreef hij zijn eerste toneelstuk, Dora Kremer dat met de grond gelijk gemaakt werd. In 1894 kwam hij terug met Ahasvarus, over de pogroms, en dit toneelstuk was wel succesvol.
Rond deze periode werd hij ook actief voor het socialisme en voor de SDAP.
Hij maakte kennis met Sophie Peers en ging met haar samenwonen in Wijk aan Zee en ze trouwden. In 1902 verhuisden ze naar Katwijk aan Zee en daar werd dochter Hermine geboren. In 1907 verhuisden ze naar Berlijn en in 1911 kwamen ze weer terug naar Nederland en richtte de N. V. Tooneelvereeniging op. Het huwelijk ging na een tijd niet meer goed, dochter en moeder vertrokken en in 1918 werd het huwelijk ontbonden. In 1918 trouwde Heijermans met Anna Jurgens en zij kregen een dochter en een zoon.
Op 22 november 1924 overleed Herman Heijermans in zijn huis in Zandvoort. Drie dagen later werd hij op Zorgvlied begraven. Heijermans heeft een standbeeld in het Leidse Bosje bij het Leidseplein in Amsterdam.
bron:
Stadsarchief Rotterdam, Herman Heijermans, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-190, pagina 204554
illustratie:
© joodserfgoedrotterdam
laatst bijgewerkt:
27 april 2020