De Herman Costerstraat is een straat in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. De straat loopt evenwijdig aan de kopse kant van de Maashaven. De wijk ontstond rond 1900 toen de havens in deze buurt werden gegraven en vooral Zeeuwse arbeiders vonden er huisvesting.
Herman Costerstraat 7b – Nathan Abas
Nathan Abas (Amsterdam, – Auschwitz, ), zoon van Salomon Jacob Abas (Amsterdam, – Amsterdam, ) en Clara Abas – Coppenhagen (Amsterdam, – Sobibor, ), woonde in de oorlog op dit adres. Hij was opgegroeid op de Swammerdamstraat in Amsterdam. Nathan was kantoorbediende en hij had vanaf 1926 op de markt gestaan op het Waterlooplein. Hij verkocht daar boeken. Dat hij juist boeken verkocht was niet zo opmerkelijk, Nathan was lid van de exploitatiecommissie van de Vereniging van Anarchistische Uitgeverijen. In Rotterdam was Nathan volgens de archieven kantoorbediende.
Nathan was dienstweigeraar en werd daarom ingesloten op 19 juli 1924. Verder was hij anarchist en komt hij voor op een lijst van links-extremistische personen uit 1939. Hij was tevens lid van de Jongelieden Geheelonthoudersbond (JGOB).
Bij de bond leerde hij zijn vrouw kennen, Gerdina Hendrina van Doorn (10 juni 1903 – 4 september 1976). Ze trouwden niet, maar de drie kinderen die zij samen kregen werden wel geëcht. In 1936 overleed hun dochter Rita, toen vijf jaar oud, de twee andere kinderen overleefden de oorlog. Nathan Abas werd vanuit Westerbork naar verschillende kampen gedeporteerd. Volgens berichten van het Rode Kruis is Nathan Abas tijdens een transport in januari 1945 omgekomen.
Nathan werd in 1927 ingeschreven in Rotterdam en in 1929 vertrok hij voor een korte tijd naar Brussel waarna hij naar de Maasstad terugkeerde. Vanaf juni 1933 woonde hij op dit adres. Marianna Santcross – Abas (Amsterdam, – Londen, ), de moeder van Jack Santcross, was een zus van Nathan.
bron:
www.joodsmonument.nl, lemma Nathan Abas (geraadpleegd 25 augustus 2018)
algemene informatie Afrikaanderwijk wikipedia (geraadpleegd 25 augustus 2018)
www.humanitarisme.nl, lemma Nathan Abas (geraadpleegd 25 augustus 2018)
Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Salomon Jacob Abas
Rapport Inlichtingendienst, geheim overzicht nr 1, jaargang 1939 op http://resources.huygens.knaw.nl/rapportencentraleinlichtingendienst/data/IndexResultaten/IndexVensterResultaat?persoon=Abas%2C+Nathan/ (geraadpleegd 26 augustus 2018).
gepubliceerd:
16 december 2017
laatst bijgewerkt:
21 mei 2024