Gouda

Een opmerkelijke beslissing in Gouda dateert uit 1746 – Joden mochten zich niet in de stad vestigen. Maar aan het einde van deze achttiende eeuw woonden er al een aanzienlijk aantal Joden in deze stad. Na de Burgerlijke Gelijkstelling (waarbij Joden Nederlandse burgers werden en gelijke rechten kregen) van 1796 organiseerde de Goudse Joden zich tot een kehilla (religieuze gemeente).
Op 14 december 1798 werd de leegstaande doopsgezinde schuilkerk aan de Turfmarkt aangekocht en ingericht tot synagoge. Dit gebouw was echter al vervallen en in 1827 vervangen tot nieuwbouw.
Tot 1815 werden overleden Joden uit Gouda in Rotterdam begraven. In dat jaar werd de begraafplaats ingewijd aan de Boelekade (huidig Kleiwegplein) en deze begraafplaats werd in 1846 en 1856 uitgebreid. In 1930 kwam er een nieuwe begraafplaats aan de Bloemendaalse Verlaat.
Na mei 1940 verdubbelde de Joodse bevolking van Gouda. Het bombardement op Rotterdam zorgde ervoor dat ontheemden Joden uit de Maasstad naar Gouda kwamen, aangevuld met Joden die uit de kuststreek moesten verhuizen toen de bezetter er de Atlantikwal ging aanleggen. In 1941 telde de Duitse bezetter 519 ‘Volljüden’. De anti-Joodse maatregelen begonnen in 1940 met het ontslag van de twee Joodse gemeenteambtenaren.
In 1942 werden de bestuursleden van het Joodse bejaardenhuis afgevoerd naar concentratiekampen. Eind dat jaar waren er al honderd Joodse Gouwenaren vermoord. Op 9 april 1943 werden bewoners en personeel van het Joodse bejaardenhuis, samen met resterende Joden in Gouda, afgevoerd naar Westerbork en vandaar naar met name Sobibor.

Synagoge
Bij het 38-jarig bestaan van de synagoge in 1865 zong voor het eerst de Joodse zangvereniging ‘Oefening baart Kunst’, dat kort daarvoor was opgericht door Nicolaas van Buuren.
Op 25 april 1876 werd Levij Mozes Rood uit Middelharnis geinstalleerd als voorzanger en leraar én werd er een nieuwe wetsrol ingewijd. De predicatie werd verzorgd door Opperrabbijn Berenstein uit Den Haag. Volgens het verslag in het Nieuw Israëlietisch Weekblad was de voorzanger nog jong, maar zou binnen enkele jaren tot de vooraanstaande voorzangers gaan behoren.
Op 1 september 1877 werd het vijftigjarig bestaan van de synagoge gevierd met een lichte maaltijd en een bal in Sociëteit Ons Genoegen in Zaal Kunstmin. De leden van de dames-vereniging ‘Bigdei Koudesj’, de kerkenraad, Opperrabbijn Berenstein en A. Ketellapper en L. Rood verzamelden zich in het schoolgebouw. Mevrouw Sanders-Lewijt bood daar, uit naam van de vereniging enige prachtige, witte met goud geborduurde kerkkleden aan de gemeente aan, keurig vervaardigd door weduwe Cecilia Abraham Benjamins-Uffenheimer (Amsterdam, 7 maart 1825) uit Amsterdam. Die geschenken werden in ontvangst genomen door de president van de kerkenraad, de heer S. B. van Leer.

100 jaar synagoge
J. Brommet

Hierna gaf de secretaris een verslag van het ontstaan en de lotgevallen dezer gemeente. Hij richtte het woord tot de 86-jarigen heer S. M. Sanders, die een niet onbelangrijk aandeel heeft gehad aan de stichting van de synagoge, de school en van het Oudemannen- en Vrouwenhuis. Zaterdag kwamen de meeste gemeenteleden bijeen in de sociëteitszaal ‘Ons genoegen’, waar de eerwaarde heer A. Ketellapper een prachtige feestrede uitsprak. De heer S. M. Sanders is het enige nog levende bestuurslid die bij de inwijding in 1827 was. Zijn naam prijkt op een in de synagoge aangebrachte steen.
Bij het 100-jarig bestaan van de synagoge in 1927 werd er een groot feest met bal en souper in Gouda georganiseerd. Vlak voor de festiviteiten had de synagoge een verjongingskuur ondergaan – gerestaureerd dus. De leraar, voorzanger en de secretaris van de kille in die tijd was de heer J. Brommet. Er werden tal van geschenken aangeboden, onder andere van Bigdei Koudesj en Reisjies Chochmoh. De heer S. Seijffers schonk een klok voor de synagoge.

Overlijden in de synagoge
Samuel Polak (Rotterdam, – Gouda, ) logeerde voor Pesach 1923 bij zijn dochter Francina Pierot – Polak (Rotterdam, – Sobibor, ) en zijn schoonzoon Israël Pierot (Rotterdam, – Sobibor, ). Samuel werd tijdens de dienst opgeroepen en las de haftara. De wetsrollen werden in de hechal (aron hakodesj, heilige ark) geplaatst en Samuel zeeg ineen en door een aanwezige arts werd de dood geconstateerd. Samuel was gehuwd met Jaantje van Gosselaar (Rotterdam, – Rotterdam, ) en op 28 oktober 1891 hertrouwde hij met Sophia Frederika van Win (Oud Beijerland, 20 april 1851). Polak woonde op de Ammanstraat 22a in Rotterdam.

1918

Damesgezelschap Bigdei Kodesj
Dit damesgezelschap schonk, nadat de synagoge op 5 september 1868 werd heropend na een periode van zes weken voor reparaties, een parochet (voorhang). In maart 1881 werd mevrouw Cats – Davidson (Zwolle, 9 januari 1842 – Gouda, 18 januari 1904) directrice van de vereniging. Er werd toen het besluit genomen om wederom een voorhang te schenken. Sophia Davidson was gehuwd met Elias Salomon Cats (Gouda, 21 juli 1828 – Gouda, 8 september 1911).
In 1897 was de vereniging nog steeds actief, nu met als secretaresse mevrouw Leefsma – Mossel, penningmeester mevrouw Polak – de Jong en de presidente mevrouw Horneman – Davidson.
Op 16 april 1900 schonk de vereniging een schenkkan en bekken voor de kohaniem en tevens vloer- en bimakleden voor de synagoge.
In oktober 1902 bestond de synagoge 75 jaar en deze vereniging schonk de synagoge twee omerborden. Dat zijn borden voor het tellen van de dagen tussen Pesach en Sjavoeot.
In mei 1907 werden er twee Toramantels geschonken, vervaardigd door de heer M. Goudsmit te Den Haag. De presidente van de vereniging was nog steeds mevrouw Beletje (Betje) Leefsma – Mossel (Gouda, 20 september 1839  – Gouda, 1 juli 1913). In schonk zij, in verband met haar naderende zeventigste verjaardag, een Toramantel aan de synagoge.

Joodsche Litteraire Club
In Gouda was er een Joodse literaire club opgericht. Rabbijn Dr. M. de Hond gaf er op 8 december 1918 een lezing over Joodse symboliek.

Achawo Wereingoes
De Joodse toneelvereniging Achawo Wereingoes (Vriendschap en Broederschap) werd in februari 1921 opgericht. Het bestuur bestond uit voorzitter en regisseur Bernard Gompers, mejuffrouw T. Cohn, secretaris en penningmeester I. Wolff.

Toneelvereniging T. O. G.
Rond 1928 bestond er een Joodse toneelvereniging T. O. G. in Gouda. Bij het eeuwfeest van de synagoge in 1927 was de vereniging ook betrokken.

Vereniging Reisjies Chochmoh
Op 10 januari 1926 was er een feestavond van de vereniging Reisjies Chochmoh in Gouda. De heer H. Vleeschhouwer uit Rotterdam was uitgenodigd als spreker.

Israëlitisch Oudemannen en -Vrouwenhuis Mischenet Zekenim
Dit Joodse bejaardenhuis bestond in 1866 25 jaar. Dat werd gevierd met een rede van Opperrabbijn Dr. Isaacsohn uit Rotterdam. Dit huis viel eerst onder het armbestuur en was, voor drie personen, in 1841 gevestigd in een pand aan de Groenendaal. In 1848 kwam er een eigen pand aan de Turfmarkt, gevolgd door, op 1 mei 1894, een herenhuis aan de Oosthaven 31.
In 1879 verscheen in het Nieuw Israëlietisch Weekblad een dankzegging voor de goede verzorging van Judith Benjamin de Metz (Amsterdam, 17 maart 1805), die er anderhalf jaar had gewoond en op 17 september 1879 was overleden.
in 1902 realiseerde de instelling een verdere uitbreiding. De terreinen van de zeepziederij Viszelij & Co. kwamen beschikbaar en dat terrein was geschikt voor de uitbreiding.

Op 15 februari 1891 werd er ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de instelling een feestelijke bijeenkomst gehouden in zaal Kunstmin van de Sociëteit Ons Genoegen.
Begin 1893 werd mevrouw Frouwktje Klara van Berg (Winschoten, – Arnhem, ) benoemd tot directrice.
Bij de vestiging van de instelling aan de Oosthaven 31 in 1893 waren Isaac Stodel (Amsterdam, 1 januari 1855) en zijn echtgenote Carolina Vaz Dias (Amsterdam, 15 februari 1850) de directeur en directrice van het tehuis. Ze zouden later zelf daar verpleegden worden, en toen was Saartje Nol (Monnickendam, 1 maart 1873) er de directrice.

Al rond 1890 waren er plannen om het Israëlitisch Oudemannen en -Vrouwenhuis in Gouda dusdanig uit te breiden tot een Centraal Israëlietisch Gesticht voor Nederland. Op zondag 20 november 1892 was de eerste vergadering van ‘Het Centraal Israëlietisch Oudemannen en Vrouwenhuis voor Nederland en de Koloniën’ gehouden in het gebouw van het Israëlietisch Oudemannen en -Vrouwenhuis in Gouda. De organisatie was op 29 oktober 1892 officieel opgericht. Er werd een bestuur samengesteld bestaande uit E. S. Cats, M. E. Monnasch en A. Trijbets van het tehuis in Gouda met S. van Dantzig en Jacob van Cleeff uit Rotterdamen Mr. B. E. Asscher en W. Visser uit Amsterdam.
Ook nu was het doel om het gesticht in Gouda dusdanig uit te breiden dat er sprake kon zijn van een centrale instelling. Met name zakenman en schrijver Willem van Leer (Gouda, 23 april 1855 – Zürich, Zwitserland, 15 februari 1918) toonde zich door lezingen een pleitbezorger voor het tehuis. In 1909 verschenen er berichten in de krant dat zowel het ledental als de financiën voor de instelling achter bleven. In 1894 werden de plannen gerealiseerd en het tehuis geopend.

Iterson-ziekenhuis
In het Nieuw Israëlietisch Weekblad van 3 juni 1921 verscheen het bericht dat de eerste besnijdenis, verricht door de heer M. Winkel, er eind mei 1921 had plaatsgevonden.

Rijksschool voor klei- een aardewerk
Aan deze oplelding, die hier rond 1931 was gevestigd, gaf de Joodse pottenbakster Lea Halpern les.

Stoomwasscherij De Groote Zwaan
Stoomwasserij De Grote Zwaan van H. H. van Straaten in Gouda bestond rond 1933 en verzorgde de was voor het Israëlitisch Weeshuis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. Waarschijnlijk was de zaak van de Rooms-katholieke Hendrikus Hubertus van Straaten (Gouda, 22 november 1901).

Oosthaven 31 – Centraal Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis in Nederland
In december 1910 verscheen over deze instelling het volgende in het Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland: ‘Bovengenoemde instelling te Gouda, in een mooi herenhuis gevestigd, is velen in den lande zeker bij naam bekend. Tegen matige pensionprijs vinden ouden van dagen daar een rustig goed verzorgd echt Joods te huis. Het feit, dat er steeds meer aanvragen komen dan er voor mannen en vrouwen plaats is, mag wel als bewijs dienen voor de bewering, dat de instelling over het algemeen genomen, een goede reputatie verkregen heeft. De wakkere besturen en sub commissiën, gesteund door een tactvolle en kloeke directie (vader en moeder) doen al het mogelijke, om het de oudjes aangenaam en convenint te maken en om in de zich steeds uitbreidende aanvragen te voorzien. Met ware inspanning is bereids tot vergroting besloten. Maar… er moet nu ook beslist steun komen, om onbezorgd te kunnen voortgaan. Dergelijke inrichtingen hebben steeds behoefte aan bijstand van goede met aardse middelen ruim bedeelde mensen, die iets gevoelen voor een goed tehuis voor den bejaarde man en vrouw! En het aantal van hen die deze instellingen schragen, is nimmer stabiel. De onverbiddelijke dood doet zijn invloed daarop ten nadele gevoelen. Ook de malaise hier en daar. Soms het vooroordeel en last not least, ook verkeerde voorstellingen van zaken. De ons welwillend verstrekte gegevens gaven ons aanleiding tot meerdere steun in den lande eens op te wekken. Het is het ideaal der vereniging de som voor opname van verpleegden steeds kleiner te maken. Maar hiervoor is veel, veel geld en kapitaal nodig. Wie zijn gave afhankelijk wil maken van het betoon van meer kennis omtrent de instelling, hij wende zich tot de directeur of tot het hoofdbestuur te Gouda. Hij zal de verschillende bepalingen, verslagen en documenten met voldoening doorlezen en, naar we verwachten, zich opgewekt gevoelen, om deze nuttige instelling door woord en daad de behulpzame hand te bieden.

Kerkenraad
In september 1865 werden N. S. van Praag, E. M. Monasch en I. Davidson herkozen als bestuursleden van de synagoge.

Alliance Israelite Universelle
Rond 1876 was er in Gouda een afdeling van deze internationale vereniging. B. Hildesheim uit Rotterdam sprak op 28 augustus 1876 tijdens een bijeenkomst.

Vereniging Oefening Baart Kunst
Rond 1896 bestond deze Joodse toneelvereniging in Gouda. De voorzitter was L. S. Cats.

Borstelfabriek S. S. Polak
In mei 1843 werd de borstelfabriek van S. S. Polak opgericht, een fabriek die in 1893 nog steeds bestond. In de krant werd toen aandacht geschonken aan het feit dat Polak een werknemer had die 45 jaar, een die 38, een die 20 en een die 18 jaar werkzaam was bij de onderneming.

Achter de Vismarkt – Izaak Monasch
In september 1871 werd Izaak Monasch (Gouda,  15 januari 1855) als godsdienstonderwijzer van de laagste rang toegelaten. Op dit adres woonde hij nog bij zijn ouders.

Achter de Vismarkt 72 – bakker Maurits van Monnikendam
Maurits van Monnikendam ((Gouda, – Sobibor, )), een koosjere bakker, was op dit adres gevestigd.

Blekersingel 25 – Simone Jeannette Henriëtte Mogendorff
Simone Jeannette Henriëtte Mogendorff (Gouda, – Sobibor, ) werd hier geboren. Zij was een dochter van Izak Mogendorff (Gouda, 6 december 1884) en Sara Meijer (Oudewater, 7 maart 1882). Op 25 mei 1919 werd er nog een dochter geboren in dit gezin, Nannie Jacqueline. Izak, Sara en Nannie overleefden de oorlog. Simone zat ondergedoken in Ammerstol bij een dominee met nog drie andere Joodse
personen. Rond 9 juni 1943 zijn een echtpaar en Simone tezamen met de onderduikgever gearresteerd door twee mensen van de Sicherheitsdienst. Ze hadden passen van SIPO en “Oberbefehlshaber”. Eén Joodse onderduiker kon ontvluchten. Van Ammerstol zijn de arrestanten per auto overgebracht naar Gouda, van daaruit met trein naar het Amstelstation. Vervolgens werden de arrestanten bij de Hollandsche Schouwburg afgeleverd, de dominee en de toenmalige burgemeester van Ammerstol werden bij ontdekken van Simone ook meegenomen. De dominee heeft zeven maanden in Vught vastgezeten.

Bloemendaalse Verlaat – wijding nieuwe Joodse begraafplaats 14 november 1930
Zondagmiddag (14 november 1930) te twee uur had de wijding der nieuwe begraafplaats dezer gemeente plaats. Deze ligt even buiten de gemeente Gouda, onder Waddinxveen. Nadat de Ressortale Opperrabbijn, de heer A. B. N. Davids, met de heer D. Wessel, als afgevaardigde van het Ressortaal Bestuur van Rotterdam en het Kerkbestuur en Leraar de oude begraafplaats hadden bezocht, begaf men zich naar de nieuwe begraafplaats, waar een groot aantal gemeenteleden, zowel dames als heren, van hier en Oudewater, zich had verenigd in het Metaheirhuis. Voorzitter, de heer A. Mogendorff, opende de plechtigheid met een woord van welkom tot de Opperrabbijn, verder tot de heer Wessel, als afgevaardigde van het Ressortaal Bestuur, de heer S. Meijer, als vertegenwoordiger van het Centraal Tehuis voor Israëlieten alhier, de Kerkenraadsleden en overige gemeenteleden, Rabbijn M. Cohen, Rotterdam en de heren M. van Tijn, lid van de Kerkenraad, alhier en Fred de Jong, Rotterdam, hadden bericht van verhindering gezonden.
Voorzitter spreekt er zijne vreugde over uit, dat eindelijk na vele besprekingen en verschillende jaren werken, men er in geslaagd is, deze begraafplaats thans te kunnen inwijden. De Kerkenraad heeft zeer vele zorgen hiervoor gehad, doch eindelijk is de gemeente in het bezit gekomen van een begraafplaats, waarop de grootste gemeente trots zou kunnen zijn. Spreker geeft nu een historische uiteenzetting omtrent de oude begraafplaats en daarna iets omtrent de wordingsgeschiedenis der nieuwe. Hoewel ik weet, dat de heer Pierot wars is van alle hulde, kan ik me toch niet weerhouden, hem hier openlijk onze hartgrondige dank te brengen voor het buitengewoon vele, dat hij gepresteerd heeft, waardoor de gemeente een begraafplaats heeft gekregen, waarop zij met recht trots mag zijn, terwijl ik tevens de wens er aan toevoeg, dat het hem gegeven zij, tot in hoge ouderdom in de meest gelukkige omstandigheden, dit grootse, ik kan wel zeggen, levenswerk, te mogen aanschouwen. Rest mij nog, de leden van de Kerkenraad dank te zeggen voor hun medewerking. Wij hebben gemeend, alle leden der gemeente in de gelegenheid te stellen, deze wijding bij te wonen, alsook het Dagelijks Bestuur van het Centraal Tehuis en de schenkers. We maakten met opzet tevoren hiervan geen gewag in de plaatselijke bladen, om de plechtigheid zo sober mogelijk te houden. Het is ons een bron van vreugde, de Opperrabbijn alhier te mogen begroeten, om de wijding te houden, terwijl ik tenslotte de wens uitspreek, dat de Almachtige deze gemeente zegene en hare leden een lang leven geve, opdat wij deze weg naar de begraafplaats niet vaak behoeven te gaan. Na deze rede werd Psalm 91 door de Leraar voorgedragen, gevolgd beurtelings door Leraar en aanwezigen, door Psalm 102 en 103. Hierna werd onder het reciteren door de Leeraar van van ‘wiehie nouam’ en ‘jousjyw besyser’, een ommegang gemaakt om het nieuwe veld. In het Metaheirhuis teruggekeerd, werd Psalm 104 door Leraar en aanwezigen gereciteerd, gevolgd door ‘onnoo begouag’ door de Leraar. Thans plaatste de Opperrabbijn zich voor den Katheder tot het houden van de wijdingsrede. De rede, met innig gevoel uitgesproken, maakte op alle aanwezigen een machtige indruk, zodat zeer velen ontroerd waren. Hierna werd een collecte gehouden, terwijl de plechtigheid, die zeer sober, doch aangrijpend was, eindigde met olynoe en kaddiesj.
De Voorzitter sprak hierna een woord van bijzondere dank tot den Opperrabbijn voor de schitterende rede. Voorts bracht hij een woord van hartelijke dank aan de leraar, den heer J. Brommet, die twee wandborden schilderde, en welk werk terecht ieders bewondering en in het bijzonder, die van den Opperrabbijn wegdroeg en een sieraad van het metaheirhuis zijn. Vervolgens werd in het Metaheirhuis het Mincho-gebed verricht. De begraafplaats, die langs een mooie weg gemakkelijk te bereiken is, is sober aangelegd, doch maakt hierdoor te meer indruk. Een groot ijzeren hek geeft toegang tot het terrein vóór het Metaheirhuis, welk terrein zeer ruim is, zodat een aantal rijtuigen of auto’s zich daar gemakkelijk kunnen bewegen. Het ruime Metaheirhuis, boven welks ingang uit leem vervaardigd de woorden Hajjilloudiem lomoes wehammysiem lehagajous, is opgetrokken van drijfsteen en uit- en inwendig geheel van cement voorzien; het is heel doelmatig ingericht, terwijl aan de buitenzijde een inrichting voor stromend water is aangebracht. Als iets bijzonders vermelden we, dat op advies van den Opperrabbijn vooraan op het veld een stuk grond is opgehoogd voor het begraven van kohaniem, welk gedeelte door een omheining is afgescheiden, zodat nabestaande kohaniem de graven hunner nabestaanden, die op dit gedeelte begraven liggen, kunnen bezoeken. Een breed middenpad van tegels is over het gehele veld aangebracht, terwijl het geheel omgeven is door bomen en heesters.’

Crabethstraat 71 – Henri Gazan
Henri Gazan (Gouda, 18 juni 1918 – Lonay, Vaud, Zwitserland, 2 maart 2002) werd hier geboren als zoon van Anthony Izaak Gazan (Middelharnis, 6 november 1873 – Brussel, 7 juli 1944) en Adella Mogendorff (Groenlo, 26 januari 1881 – Brussel, 1 februari 1955).

Dubbelde Buurt L8a – Benjamin David van Tijn en Mietje Sanders
Koopman Benjamin David van Tijn (Gouda, 16 juli 1838) en Mietje Sanders (Gouda, 5 januari 1842) vierden op 7 maart 1891 hun 25-jarig huwelijk.

Fluwelensingel 35 – mevrouw Cats – Cohen
Rond 1913 woonde mevrouw Cats – Cohen op dit adres. Zij zocht toen een meisje in de huishouding. Dit was Elisabeth Cohen (Arnhem, 24 april 1867), echtgenote van Philip Cats (Gouda, 7 november 1864).

Fluwelensingel 53 – Wilhelmina Cats
Op 27 augustus 1921 verloofde Wilhelmina (Mien) Cats (Gouda, – Rotterdam, ) zich met Izaak Bouwman (Rotterdam, – Rotterdam, ) van de Bergweg 124a uit Rotterdam.

Fluwelensingel 64 – kaashandel Abraham Hertz van Gelder
In 1920 adverteerde Abraham Hertz van Gelder (Schoonhoven, 20 juli 1850) met zijn kaas. Het ‘Hebreeuws’ onderaan de advertentie is de Nederlandse tekst in Hebreeuwse letters. Abraham was gehuwd met Aleida Gelder (1852-1930).

Fluwelensingel 73 – Abraham van Wijnbergen
Op 28 februari 1929 overleed Abraham van Wijnbergen (Noordwijk, 9 oktober 1847), firmant van de kaashandel van Abraham Hertz van Gelder. Het Nieuw Israëlietisch Weekblad schreef over hem: ‘Niet alleen was hij een de oudste, doch tevens een der voortreffelijkste leden, die veel voor de gemeente en hare instellingen heeft gedaan. Tot aan zijn verscheiden, na slechts enkele dagen ongesteld geweest te zijn, heeft hij gewerkt in het belang der hem dierbare gemeente. Te voren te Schoonhoven gewoond hebbende, werd hij enige jaren na zijne vestiging alhier gekozen tot lid van de kerkeraad, waarvan hij 27 jaar, tot zijn overlijden, deel uitmaakte; ruim 20 jaar was hij de zeer accurate thesaurier der gemeente, welker belangen hij op buitengewoon loffelijke wijze waarnam. Steeds was hij op de bres als het de belangen der gemeente gold en in de vergaderingen van de kerkeraad, die hij bijna nooit verzuimde, werd steeds met belangstelling naar zijn gemoedelijk woord geluisterd. Vele jaren was hij voorzitter der vereenigingen „Reisjies Chochmo” en „Hachnosas Ourechiem” en in vroeger jaren lid van het Schoolbestuur. Hij was gezien bij geloofsgenoten en andersdenkenden om zijne edele hoedanigheden, verheugd, wanneer hij anderen een dienst kon bewijzen, joviaal tegenover ieder, doch zeer bescheiden in zijn optreden, nimmer verlangend gehuldigd te worden. Geen wonder, dat er zondag j.l. bij de teraardebestelling grote belangstelling was; de meeste gemeenteleden en velen van elders waren gekomen, om de overledene de laatste eer te bewijzen, terwijl ook verschillende niet-joodse vrienden zich bij de stoet hadden aangesloten. In het reinigingshuis werd het eerst het woord gevoerd door de leraar der gemeente, die naar aanleiding van de aanvangswoorden der Sidrah de vele verdiensten van de overledene uitvoerig schetste vooral als thesaurier der gemeente en zijn goede hoedanigheden als mens deed uitkomen, de gemeenteleden aansporend de ledige plaats, door hem ook in de Synagoge achtergelaten, aan te vullen door trouw sjoelbezoek. Vervolgens voerde de heer A. Mogendorff, voorzitter van het Kerkbestuur, het woord, eveneens de overledene huldigend als vriend en medebestuurder, met wien het prettig was samen te werken. Derde spreker was de heer Keizer, Amsterdam, als neef, terwijl ten slotte de schoonzoon, de heer D. J. Trompetter, Hoogeveen, mede namens zijn vrouw, afscheid nam van den overledene.
Hierna werd de overledene door de familieleden en de leden van de Kerkenraad, die reeds vanaf het sterfhuis als dragers hadden gefungeerd, grafwaarts gedragen. Ten slotte dankte de zoon, de heer A. S. van Wijnbergen, voor de eer zijn vader bewezen. Nadat de droeve plechtigheid was geëindigd, verliet men den dodenakker in het bewustzijn, een braaf man de laatste eer te hebben bewezen. Gewis zal de overledene in hogere gewesten ontvangen het loon voor de goede daden door hem verricht.

Groenendaal I75 – M. M. Keizer
M. M. Keizer haalde in november 1881 het examen voor Mohel (besnijder) en werd door de examencommissie als mohel in Gouda toegelaten. In een volgende annonce werd de naam als Meijer Kijzer gespeld. Waarschijnlijk was dit koopman Meijer Manus Kijzer (Gouda, 3 maart 1856) die op de Groenendaal woonde.

Groenendaal 77 – Obadja Monnikendam en Betje Monasch
Obadje Monnikendam (Amersfoort, 6 juni 1806) en Betje Monasch (Gouda, 10 augustus 1816) vierden rond de jaarwisseling 1886/1887 hun 50-jarige echtvereniging.

Groenendaal I104 – Anna Regina Levison en Salomon van Kreveld (Creveld)
Ten tijde van de geboorte van hun tweeling, Francina (Gouda, 12 november 1896 – Gouda, 14 februari 1897) en Henriette (Gouda, – Sobibor, ) woonden broodbakker Salomon van Kreveld (Gouda, 23 juli 1871 – Leiden, 10 februari 1924) en zijn vrouw Anna Regina Levison (Oss, 5 februari 1872 – Woensel, 9 maart 1929), op dit adres.
In het begin van de bezetting woonde Henriëtte op de Amstellaan 84-2 in Amsterdam.

Gouwe C4 – Henri Jacob Cats
Kok Henri Jacob Cats (Gouda, – Auschwitz, ) werd op dit adres geboren. Hij huwde met Anna Norden (Amsterdam, – Auschwitz, ) en zij kregen twee kinderen; Veronica (Amsterdam, – Sobibor, ) en Herman Leo (Amsterdam, – Mauthausen, ). Henri had een broer Jozef Alexander Cats (Gouda, 21 januari 1890 – Auschwitz, 28 juli 1942). Zij waren zoons van David Levy Cats (Gouda, 21 april 1841 – Amsterdam, 19 maart 1919) en Fronica van Straten (Alblasserdam, 9 april 1851 – Gouda, 18 mei 1912).
In het begin van de oorlog hadden Henri en Anna een pension, Huize Cats op de Nieuwe Herengracht 31a in Amsterdam. Dit was de opvolger van het bekende Huize Cats op de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Gouwe F4 – Samuel Willem van Buuren
Samuel Willem van Buuren (Gouda, 4 juni 1844) was rond 1890 uitgever in Gouda. Hij was gehuwd met Hanna van Dantzig (Leiden, 24 juni 1850).

Gouwe 12 – D. L. Cats
Rond 1910 woonde het gezin D. L. Cats op dit adres. Zij wensten toen een ieder een goed Joods nieuwjaar. Vermoedelijk waren dit schrijnwerker David Levie Cats (Gouda, 21 april 1841) en zijn echtgenote Francina van Straten (Alblasserdam, 7 april 1851).

Gouwe 12 – Leon van Monnikendam
Leon van Monnikendam (Gouda, – Auschwitz, ) werd hier geboren als zoon van Esther Mok (Haarlem, – Sobibor, ) en Maurits van Monnikendam (Gouda, – Sobibor, ). Leon kreeg een broer Hartog (Gouda, – Auschwitz,

Gouwe 18 – familie Cats
Op dit adres woonde de familie Cats. Koopman Marcus Salomon Cats (Gouda, 6 november 1812) was gehuwd met Betje Aron Cats (Gouda, 7 december 1804). Een van de kinderen was Elias Marcus Cats (Gouda, 4 juli 1842) die gehuwd was met Antje Hendriks (Hillegersberg, 10 oktober 1842). Ook zij waren hier ingeschreven evenals hun zoon, godsdienstleraar Marcus Cats (Gouda, – Enschede, ). Marcus huwde op 10 december 1890 in de synagoge in Gouda met Susanna Ketellapper (Gouda, 13 januari 1867 – 1938), dochter van godsdienstleraar Aron Ketellapper en Antje Kadiks. De choepa (huwelijk) werd geleid door Dr. Ritter, opperrabbijn en vriend van Aron Ketellapper. De synagoge was overvol, zowel met Joodse als niet-Joodse bewoners van Gouda en omstreken.
Alfred (Enschede, 9 februari 1895 – Amsterdam, 10 november 1966), zoon van Susanna en Marcus, was tandarts in Amsterdam.

(Lage) Gouwe 84 – Salomon Seyffers
Salomon Seyffers had rond 1918 hier de Goudsche Kaashandel gevestigd (opgericht 1874), en er werd koosjere kaas onder rabbinaal toezicht van rabbijn Ritter verkocht. De zaak was van Salomon Seijffers (Gouda, 4 oktober 1859 – Gouda, 4 augustus 1931). Hij was gehuwd met Annetta de Jong (Naaldwijk, – Sobibor, ). Naast deze onderneming was Salomon sjammasj (‘koster’) van de Joodse gemeente. Annetta verhuisde naar het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Oosthaven 31, haar laatste adres voor zij via Westerbork naar Sobibor werd gedeporteerd. De onderneming vierde in 1924 het 50-jarig bestaan.

(Lage) Gouwe 84 – David Seijffers
David Seijffers (Gouda, – Auschwitz, ) was een zoon van Salomon Seijffers en Annetta de Jong en hij trouwde op 31 mei 1925 in de synagoge in Gouda met Henny (Heintje) Cohen (Amsterdam, – Sobibor, ). Zij kregen drie kinderen, Annetta (Gouda, – Sobibor, ), Salomon (Gouda, – Sobibor, ) en Rozetta (Gouda, – Sobibor, ).

Gouwe 123 – Bets Sternfeld
Betje Sternfeld (Schoonhoven, – Auschwitz, ) verloofde zich op 19 februari 1922 met Nathan Katan (‘s-Gravenzande, – Auschwitz, ) en zij trouwden op 16 mei 1923 in Gouda. Zij kregen twee kinderen; Marie (Maassluis, – Auschwitz, ) en Hendrik Jacob (Maassluis, – Auschwitz, ). In het begin van de bezetting woonde het gezin op de Pletterijstraat 59 in Den Haag.

Groenendaal H20 – Elias Leuvenberg en Betje Mossel
Hier woonden Elias Leuvenberg (Hazerswoude, 14 december 1829) en Betje Mossel (Gouda, 20 september 1837). Hun oudste zoon Isaäc (Gouda, – Rotterdam, ) verloofde zich op 15 augustus 1891 met Fronica (Francina) Rintel (Amersfoort, – Auschwitz, ).

Groenendaal 38 – vleeschhouwer L. A. van Collem
Vleeshouwer L. A. van Collem adverteerde in 1920 met koosjer schapenvlees vanaf zijn slagerij op dit adres. De zaak verkocht ook rundvlees.  Levij van Collem (Amsterdam, – Sobibor, ). Levij was gehuwd met Rachel Cardozo (Amsterdam, – Sobibor, ). Zij hadden een dochter Rozita Hanna (Capelle aan den IJssel, – Sobibor, ) en een zoon Henri Jacques (Amsterdam, 17 maart 1920). In het begin van de bezetting woonde dit echtpaar nog op dit adres.

(Korte) Groenendaal A83 – Elias Levie Cats
Elias Levi Cats (Gouda, 9 augustus 1848) verkocht rond 1880 koosjere kaas. Hij was gehuwd met Amalia de Vries (Leer, 30 november 1846).

Groenendaal I197 – gezin Polak
Hier woonden goudsmid Saul Hartog Polak (Gouda, 7 juli 1845) en zijn vrouw Sara de Jong (Rotterdam, 17 juli 1848). Zij hadden zeker vier kinderen. Zoon Alexander Emanuel (Gouda, 31 juli 1876 – Utrecht, 24 april 1925) vierde in augustus 1889 zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig).

Houtmansgracht 259a – gezin Mogendorff
Koopman Isak Mogendorff (Groenlo, 9 oktober 1863) woonde hier met zijn echtgenote Henriëtta de Jong (Leeuwarden, 16 oktober 1858). Hun zoon Jacques Isaac (Gouda, – Auschwitz, ) vierde op 1 november 1902 zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig), hun zoon Abraham (Gouda, – Bergen-Belsen, ) op 10 april 1904. Jacques en Abraham hadden nog een broer Heiman (Gouda, – Sobibor, ) en een zus Grietje (Gouda, – Sobibor, ).

Jerusalemstraat 2 – Ph. Cats
Ph. Cats was rond 1914 voorzitter van de regenten van het Israëlitische Oude Mannen- en Vrouwenhuis en er werd toen een nieuwe adjunct-directrice gezocht. Mevrouw S. Nol uit Monnickendam werd de nieuwe adjunct-directrice naast directeur I. Stodel. Eerder was mevrouw I. Stodel – Vaz Dias adjunct-directrice, zij trad op haar eigen verzoek terug.

Karnemelksloot 55 – Bram Mogendorff
Koopman Abraham Mogendorff (Gouda, 6 maart 1891 – Gouda, 18 september 1956) trouwde met Jeannette Waisvisz (Den Haag, 17 augustus 1891 – Gouda, 26 november 1955) en woonde toen op dit adres. Zij kregen twee kinderen; Hetty Brunhilde (Gouda, 8 januari 1920 – Gouda, 29 december 2002) en Jetje Carla (Gouda, – Midden-Europa, ). Ten tijde van de geboorte van Jetje woonde het gezin op de Krugerlaan 45.

Keizerstraat 7-9 – De Papierhandel
De Papierhandel, een onderneming van M. A. Cats, was hier rond 1910 gevestigd. Vermoedelijk was dit de onderneming van Maurits Aäron Cats (Gouda, 19 juli 1873 – Gouda, 5 juni 1923) en zijn echtgenote Anna Hischel (Gouda, 26 augustus 1866 – 7 december 1931).

Korte Tiendeweg 73 – weduwe S. de Jong
Rond 1896 kon men koosjer dineren bij weduwe S. de Jong.

Korte Tiendeweg D95 – Rientje Gompers – Beem
Op 20 mei 1903 beviel Rientje Gompers – Beem (Elburg, – Sobibor, ) hier van een zoon, Isaäk Benjamin (Gouda, 7 maart 1904). Hij werd nog geen jaar oud.
Rientje was gehuwd met Benjamin Gompers (Nijmegen, – Gouda, ) en zij hadden naast hun zoon twee dochters; Roosje (Gouda, – Sobibor, ) en Sophia (Gouda, 7 december 1907 – Amsterdam, 26 juli 1937).

Korte Tiendeweg A130a – weduwe Jacob Samuel Keiser (Kijser)
De weduwe van Jacob Samuel Kijser (Brussel, 14 september 1820), Grietje Winkel (Den Haag, 21 november 1847) had op de Korte Tiendeweg een manufacturenzaak. Deze werd na het overlijden van haar man in 1899 opgeheven en ook het huis kwam te huur. Er was een grote opheffingsuitverkoop. Grietje verhuisde in augustus 1899 naar Den Haag.

Kleiweg – I. S. Catz
In 1867 adverteerde I. S. Catz met zijn koosjere boter, ook koosjer voor Pesach. Mogelijk was dit Izaak Salomon Cat(z/s) (Gouda, 26 mei 1832/4), die volgens de archiefkaart vleeshouwer was.

Kleiweg 49 – Simon Staal
Simon Staal (Amsterdam, 12 december 1847) was koopman van beroep en werd op dit adres ingeschreven op 2 mei 1896. Simon overleed op 6 mei 1897. Hij was gehuwd met Hester Spits (Amsterdam, 10 augustus 1850).

Krugerlaan 83 – weduwe Troostwijk – Cappel
Weduwe Troostwijk – Cappel woonde op dit adres rond 1921. Elisabeth Cappel (Gorinchem, 6 februari 1845 – Gouda, 30 januari 1926) zocht toen een meisje in het huishouden. Zij was de weduwe van winkelier Samuel Troostwijk (Zwolle, 15 juni 1850 – 1916).

Lage Gouwe C4 – David Levie Cats
David Levie Cats (Gouda, 21 april 1841 – Amsterdam, 19 maart 1919) was schrijnwerker (meubelmaker) van beroep en werd later waagmeester. In die tijd woonde hij op dit adres met zijn vrouw Fronica van Straten (Alblasserdam, 7 april 1851 – Gouda, 18 mei 1912). Zij hadden zeker zeven kinderen.

Lange Groenendaal E229a – Mozes Joseph Olman en Saartje Sanders
Dit is een van de adressen waar Mozes Joseph Olman (Gouda, 5 december 1830) en Saartje Sanders (Gouda, 2 februari 1843 – Gouda, 18 juni 1910) hebben gewoond. Bij het overlijden van Saartje schreef het Nieuw Israëlietisch Weekblad: ‘ Sabbath l.l. verspreidde zich de treurmare in onze gemeente: Mevr. de Weduwe Olman is plotseling overleden. Dit was een harde slag, niet alleen voor kleinkinderen en familie, maar ook voor allen, die de overledene in haar levenswandel gekend hebben. Groot was dan ook de deelneming bij de teraardebestelling. Door de Eerwaarde heer Ketellapper werd in roerende woorden hulde gebracht aan hare nagedachtenis en haar levenswandel geschetst als die van een ware Joodse vrouw, in den volste zin des woords. Spreker besloot zijn rede met de hoop, dat de overgeblevenen troost mogen vinden in de onderwerping aan G’ds wil en dat de overledene haar loon voor haar deugdzame levenswandel moge vinden in betere gewesten’.

Lange Tiendeweg D29 – Aron Cats
Aron Cats (Gouda, – Amsterdam, ) vierde hier op 22 maart 1902 bij Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig). Hij was een zoon van Izak Cats (Gouda, – Rotterdam, ) en Bransje Cats (Gouda, – Leiden, ) en had een zus Sientje (Gouda, – Amersfoort, ), Betje (Gouda, – Auschwitz, ) en een broer Leon Levie (Gouda, – Sobibor, ). Leon Levie vierde op 11 maart 1905 zijn Bar Mitswa.

Lange Tiendeweg D64 – A. J. Trijbits
A. J. Trijbits schonk in september 1866 twee fauteuils aan de synagoge voor de Chatan Tora en de Chatan Beriesjit (bruidegoms der wet, de chatan tora leest op Simcha Tora het laatste stuk uit de Tora, de Chatan Berisjit het eerste deel). De fauteuils waren gemaakt door de heer Frank uit de Staalstraat Amsterdam. Waarschijnlijk was dit Abraham Jacob Trijbits (Amsterdam, 1801), die rond 1827 marskramer van beroep was. Hij was gehuwd met Matje Sloog (Amsterdam, 1806 – Gouda, 22 december 1844). Zij hadden vier kinderen, waarvan de zoon Jacob Abraham Trijbits (Uithoorn, 1831 – Gouda 18 januari 1861) door een kortdurende ziekte na een ongeval overleed.

Lange Tiendeweg D64 – Isaac Abraham Trijbits en Alida van Leeuwen
Isaac Abraham Trijbits (Uithoorn, 25 juli 1832 – Gouda, 13 april 1884) en Alida van Leeuwen (Rotterdam, 7 september 1833) waren de ouders van Abraham (Gouda, 14 december 1852 – Den Haag, 8 oktober 1910) die in december 1872 zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig) vierde.
Andere kinderen in dit gezin waren Jetje (Gouda, 14 juli 1857 – Gouda, 25 september 1921), Maria (Gouda, 28 maart 1862 – Gouda, 1 augustus 1862), Eleazer (Gouda, 7 mei 1864 – Groenlo, 28 februari 1931), Aaron (Gouda, 10 december 1865 – Rotterdam, 28 februari 1932) en Grietje (Gouda, 22 maart 1869 – Gouda, 26 oktober 1891).

Lange Tiendeweg D70 – S. de Jong
In maart 1893 leverde S. de Jong koosjer geslacht rund- en  kalfsvlees, geproduceerd onder toezicht van rabbijn Ritter. Volgens de advertentie was er ook een zaak in Amsterdam.

Lange Tiendeweg 76 – Rosalie Polak
De huwelijksinzegening van Rosalie Polak (Gouda, 13 oktober 1854 – 1921) met Levie Sjouwerman (Amsterdam, 14 november 1846 – Amsterdam, 22 september 1931) vond plaats op dit adres.

Markt E4 – Jozef Levij Rood en Henriëtte van Aalst
Op dit adres woonden koopman Jozef Levij Rood (Middelharnis, – Gouda, ) en Henriëtte van Aalst (Gouda, – Gouda, ). Zij verloofden zich in maart 1891.

Markt 7 – Abraham Polak en Henriëtte Jeannette Levie
Abraham Polak (Arnhem, 14 december 1885 – 1965) woonde hier met zijn vrouw Henriëtte Jeannette Levie (Amsterdam, 4 januari 1891) ten tijde van de geboorte van hun dochter Jeannette (Gouda, 5 september 1910).

Markt 43 – gezin Leefsma
Koopman David Sanders Leefsma (Gorredijk, 15 februari 1843) en zijn echtgenote Beletje Salomon Mossel (Gouda, 20 september 1839) woonde op dit adres met hun zoon Samuel Joseph (Gouda, 7 oktober 1881). In oktober 1894 vierde Samuel zijn Bar Mitswa (kerkelijk meerderjarig).

Markt A58 – Mozes Barend van Leer
Koopman, commissionair in effecten Mozes Barend van Leer (Gouda, 18 juni 1810) overleed op 8 april 1883 in Gouda. Hij was een vooraanstaand man in de Joodse gemeenschap van Gouda en het Nieuw Israëlietisch Weekblad schreef over de lewaaje (begrafenis) die op 10 april gehouden werd: ‘Een aanzienlijke schare geloofsgenoten was gisteren op de doodsakker verzameld. Men had het stoffelijk overschot daarheen gedragen van de voor Gouda’s Israël onvergetelijke rabbi Mosje, zo werd de man genoemd, wiens stoffelijk overschot men straks aan de schoot der aarde zou toevertrouwen; maar vóórdat die treurige plechtigheid zou geschieden, moesten, ofschoon wij in de maand Nisan zijn, enige woorden gesproken woorden. Dit geschiedde door de heer opperrabbijn Berenstein die in gevoelvolle taal schetste wat de beer Mozes van Leer voor Gouda’s Israël was in het bijzonder en voor onzen heiligen godsdienst in het algemeen. Diep bewogen was zeereerwaarde toen hij tot zijn vriend (zo noemde de opperrabbijn de overledene) het laatste woord sprak. Hierna nam de eerwaarde heer Ketellapper het woord en deed in korte trekken op boeiende wijze uitkomen, welk een toonbeeld van godsvrucht de waardige overledene was; hoe hij als lid der schoolcommissie zich onvermoeid aan het onderwijs had gewijd en aan vele andere door hem van tijd tot tijd waargenomen functiën. Nadat nog de eerwaarde heer Rood het leven van de thans vereeuwigde had geschetst, dankte de heer B. van Leer in treffende taal de verschillende sprekers, in het bijzonder de waardige opperrabbijn voor het door hem gegeven bewijs van zijn hartelijke vriendschap. Wij zijn te zeer overtuigd van de eenvoud van de overledene, om lange kolommen over hem te vullen. Het was dan ook zijn laatsten wil, dat bij zijn ter-aarde-bestelling geen andere dan de voorgeschreven ceremoniën zouden plaats vinden. Zoals hij geleefd had, wilde hij ook ten grave dalen ; stipt en nauwgezet in het vervuilen zijner godsdienstplichten, gepaard aan menslievendheid en weldoen in stilte, dat was steeds zijn streven’.
Samson Barend van Leer van Markt A97 was een broer van Mozes.

Markt 62 – firma J. van Dantzig
Deze manufacturenhandel was rond 1906 op dit adres gevestigd. Waarschijnlijk was de uitbater Joseph (Joop) van Dantzig (Gouda, 6 november 1869 – Amsterdam, 10 november 1937). Joop was gehuwd met Helena van Praag (Amsterdam, 6 september 1878 – Auschwitz, 3 september 1943).

Markt 87 – S. H. Polak – de Jong.
Mevrouw S. H. Polak – de Jong woonde hier rond 1905 en zocht toen een hulp in de huishouding.

Markt A97 – Samson Barend van Leer en Jette Visser
Samson Barend van Leer (Gouda, 21 februari 1819 – Amsterdam, 16 mei 1887) en Jette Visser (Amersfoort, 18 mei 1830 – Gouda, 19 februari 1914) vierden op 12 mei 1876 hun 25-jarig huwelijk. Zij hadden negen kinderen. Samson was goudsmid van beroep.

Markt A102 – Samuel Mozes Sanders en Beletje Lewijt
Winkelier Samuel Mozes Sanders (Gouda, 20 juni 1791 – Gouda, 1 februari 1879) Beletje Hartog Lewijt (Gouda, 6 januari 1804 – Gouda, 11 oktober 1889) woonden op dit adres tijdens de volkstelling van 1830. Zij vierden in december 1873 hun 50-jarig huwelijk. Dit echtpaar had zestien kinderen.

Markt 141 – Mimi de Jong
Op 16 augustus 1916 trouwde Mimi (Mietje) de Jong (Gouda, 14 mei 1883 – Sao Paulo, 6 januari 1967) te Portugal met Semtob Joshua Sequerra (Algarve, 10 juli 1888 – Lissabon, 10 november 1953). Mimi was een dochter van slager Salomon de Jong (Naaldwijk, 24 april 1848 – Gouda, 13 augustus 1898) en Rachel Cats (Gouda, 16 april 1846 – Gouda, 21 september 1901). Dit adres op de Markt 141 was een van de adressen waar Salomon en Rachel woonden.

Markt A148 – Levie Jacobs
Levie Jacobs (Zutphen, 15 september 1842) was brood- en banketbakker in Gouda rond 1868. Hij was gehuwd met Helena van Geens (Meppel, 9 december 1841).

Streekarchief Midden Holland, beeldbank. Inventarisnummer 0440. 8988. Collectie Foto’s en prentbriefkaarten. Publiek Domein.

Oosthaven 31 – metaheirhuis
Op de binnenplaats van het pand Oosthaven 31 was het metaheirhuisje (1899) van de . In het metaheirhuis werd de overledene volgens de Joodse rite verzorgd voor de lewaaje (begrafenis) door de chewre kadisja (de begrafenisvereniging).

Ridder van Catsweg 61 – Catharinahoeve
In 1937 werd in Gouda begonnen met een landbouwopleiding (Joodse jeugdfarm) voor Joodse jongeren. Deze opleiding was bedoeld om Joodse jongeren te bekwamen in de landbouw om hen daarna in te kunnen zetten in het toenmalige Britse Mandaatgebied Palestina.

Tiendeweg 73 – A. van den Berg
A. van den Berg woonde rond 1909 op dit adres en zocht een meisje in de huishouding.

Turfmarkt 9 – L. Sanders
L. Sanders woonde hier rond 1913 en bood toen kost en inwoning aan.

Turfmarkt 19 – Jakob Brommet
Vanaf 1920 was Jakob Brommet (Veendam, 13 april 1885 – Gouda, 12 september 1938) leraar, voorzanger en secretaris van de kille in Gouda. Jakob was gehuwd met Mietje Elisabeth van Vriesland (Woudrichem, 10 mei 1896 – Bussum, 1 oktober 1988) en zij hadden een dochter Roosje Saartje (Tiel, – Auschwitz, ).

Turfmarkt 23 – Aron Ketellapper
Godsdienstleraar Aron Ketellapper (Amsterdam, 1 april 1841- Gouda, 2 oktober 1917) woonde op dit adres met zijn echtgenote Antje Kadiks (Hillegersberg, 10 oktober 1842 – Amsterdam, 17 april 1920). In 1904 was hij 40 jaar leraar van de Nederlands Israëlitisch Gemeente, in 1864 was hij als zodanig benoemd. Dit werd gevierd in sociëteit Ons Genoegen, waar zo’n 300 belangstellenden, waaronder veel oud-leerlingen, aanwezig waren. Opperrabbijn Ritter was aanwezig, de conrector van het Nederlands-Israëlieitisch Seminarium, de heer M. Monasch, en vele anderen. Een koor van zangers trad op en Arons schoonzoon, de heer Cats uit Enschede, trad op als solist. Hare Majesteit de Koningin benoemde hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Tien jaar later, in 1914, werd het 50-jarig jubileum gevierd in een versierde zaal van ‘Ons Genoegen’. De burgemeester en wethouder, alsmede de voorzitter van de Joodse gemeente en opperrabbijn Ritter, waren aanwezig bij dit feest.

Aron was was verder docent aan het gymnasium. Daar werd hij in 1890 benoemd tot leraar Hebreeuws. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag ontving hij in 1901 de morenoe-titel van opperrabbijn Ritter.

Turfmarkt 41 – Juda Metzelaar en Marianne Halberstadt
De receptie voor het huwelijk van Juda Metselaar (Amsterdam, – Amsterdam, ) met Marianne Halberstadt (Amsterdam, – Sobibor, ) werd op 15 augustus 1908 op dit adres gehouden. Zij kregen zes kinderen; Hijman (Gouda, – Auschwitz, ), Joseph (Gouda, – Auschwitz, ), Leo (Amsterdam, – Auschwitz, ), Victor (Amsterdam, – Sobibor, ), Reina (Amsterdam, – Zweden, ) en Helena (Amsterdam, – Amsterdam, ).

Turfmarkt 59 – Betsy Rosalina Davidson
Betsy Rosalina Davidson (Gouda, – Auschwitz, ) verloofde zich in oktober 1920 met David Bouwman (Rotterdam, – Rotterdam, ). Zij kregen twee dochters; Celina Donalda (Rotterdam, – Auschwitz, ) en Dorothea (Rotterdam, – Auschwitz, ). In het begin van de bezetting woonden moeder en dochters op de Polslandstraat 138b in Rotterdam.

Turfmarkt 65 – Isaac Davidson
Slager Isaac Davidson (Gouda, – Extern kommando Bobrek, verloofde zich in april 1922 met Regina Goudsmid (Kampen, – Auschwitz, ). Zij kregen een zoon David (Rotterdam, – Midden-Europa, ) en woonden in het begin van de bezetting op de Harddraverstraat 56 in Rotterdam.

Turfmarkt 67 – Nicolaas van Buuren
Godsdienstonderwijzer Nicolaas van Buuren (Baileux, België, 26 mei 1817 – Gouda, 1 maart 1882) was actief in de Joodse gemeente van Gouda. Nicolaas was gehuwd met Martha Polak (Appingedam, 11 februari 1815 – Gouda, 20 oktober 1878). Bij het plaatsen van zijn matseiwa (zerk) op 3 september 1882 verscheen het volgende verslag in het Nieuw Israëlietisch Weekblad: ‘Heden had op de Israëlitische Godsakker alhier een indrukwekkende plechtigheid. Weinige maanden geleden was het stoffelijk overschot van den beminden onderwijzer, wijlen de heer N. van Buuren, naar deze rustplaats gedragen, waar zijne oud-leerlingen hem heden de laatste welverdiende hulde brachten, door het plaatsen van een gedenkteken op zijn graf. Door de heren M. van Dantzig, W. van Leer, M. de Vries en L. M. Rood werd ten aanzien van een groot aantal belangstellenden, welke ook uit andere steden waren overgekomen, de gedenkzuil onthuld. De heer S. W. (Samuel Willem – red.) van Buuren Nz. (Gouda, 17 juni 1844 – Gouda, 18 september 1907) dankte alle aanwezigen, in ’t bijzonder de commissie, voor dit laatste blijk van achting, zijn overleden vader bewezen.

Turfmarkt 105 – Benjamin Samuel Bleekrode
Op 19 februari 1873 overleed te Gouda de 77-jaar oude Benjamin Samuel Bleekrode (Groningen, 15 februari 1795). Hij was 35 jaar lang leidsman en voorganger voor de Joodse gemeente in Gouda. Benjamin was gehuwd met Engelina de Vries (Leer, 20 januari 1792).
Zij namen wezen op in hun huis, Benjamin richtte twee verenigingen op voor de ondersteuning van hulpbehoevenden. Van 1837 tot 1870 was Benjamin voorzanger bij de gemeente. Bij zijn lewaaje (begrafenis) was Opperrabbijn Berenstein aanwezig, alsmede leden van de kerkenraad, het armbestuur, schoolcommissie, vrienden en bekenden uit Gouda en omgeving.

Turfmarkt 173a – rabbijn Levij Mozes Rood
Levij Mozes Rood (Maarssen, 19 december 1830) en zijn echtgenote Betje Poortje (Delfzijl, 17 december 1831) werden eerst ingeschreven op de Turfmarkt 160a. Levij werd in Gouda geinstalleerd als rabbijn op 25 april 1876.

Westhaven 54 – Adolf van Dantzig
Rond 1916 woonden Adolf van Dantzig (Gouda, 15 januari 1872) en zijn echtgenote Jenny Weil (Karlsruhe, – Auschwitz, ) op dit adres. Zij hadden een zoon Hans Hermann (Gouda, – Auschwitz, ). Jenny zocht toen een hulp in de huishouding.

Westhaven 54 – Corrie Cats en Mozes Stork
Na hun huwelijk, dat gesloten werd op 21 oktober 1919 in de synagoge in Gouda, gingen Keetje Klara (Corrie) Cats (Gouda, – Auschwitz, ) en papierhandelaar Mozes Stork (Amsterdam, – Auschwitz, ) op de Westhaven 54 wonen. Ze kregen vier kinderen, drie overleefden de oorlog, Marianna (Gouda, – Auschwitz, ) niet. In het begin van de bezetting woonden Corrie en Mozes op de Krugerlaan 109 in Gouda.

Wijdstraat 7 – stroopwafels Van Creveld
Op de Wijdstraat 7 verkocht Salomon van Creveld (Gouda, 23 juli 1871) rond 1910 koosjere stroopwafels. Volgens de advertentie was dit het enige adres met koosjere stroopwafels in Nederland. In 1911 adverteerde zijn echtgenote Anna Regina van Creveld – Levison (Oss, 5 februari 1872) voor een tweede brood- en banketbakkersbediende.

Wijdstraat 7 – Patisserie Moderne
In 1920 was hier deze brood- en banketbakkerij van A. Samuel gevestigd. De zaak was van Aron Samuel (Voorst, – Auschwitz, ). Hij was gehuwd met Antje Simons (Antwerpen, 13 oktober 1886 – Den Haag, 25 maart 1935). Aron hertrouwde met Elisabeth van Zwanenbergh (Uden, – Auschwitz, ). In 1921 leverde Aron Samuel ook aan Patisserie Moderne van J. Levie op de Wagenstraat 130a in Den Haag.
Rond 1928 werd de zaak overgenomen (tot 1930) door Emanuel Alter (Rotterdam, – Auschwitz, ). Emanuel was gehuwd met Hendrina Eckstein (Enschede, – Auschwitz, ) en zij hadden drie kinderen; David Lazarus (Gouda, – Auschwitz, ), Helena Emilie (Gouda, – Auschwitz, ) en Hennij Meier (Rotterdam, – Auschwitz, ). Voor hun deportatie woonde het gezin op de Beukelaarstraat 87 in Rotterdam.

Wijdstraat 17 – Louis Gompers
Op 28 december 1918 verloofde banketbakker Louis (Levie) Gompers (Gouda, – Sobibor, ) zich met  Josephine Zadoks (Smilde, – Sobibor, ). Zij kregen vier kinderen, waarvan Benjamin (Enschede, – Sobibor, ) en Simon Jules Sander (Enschede, – Sobibor, ) de oorlog niet overleefden. Ten tijde van de bezetting woonde het gezin op de Hengelosestraat 29 in Enschede.

 

 

bron:
Kerkenraad, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-09-1865, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 03-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858394:mpeg21:p003.
Oefening baart Kunst, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-09-1865, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858394:mpeg21:p003.
Trijbits, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-09-1866, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871610:mpeg21:p003.
Catz, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-03-1867, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871636:mpeg21:p004.
Izaak Catz, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 6 (wijk E), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1426, blad 7.
Izaak Cats, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 6 (wijk E), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1463, blad 8a.
Bigdei Kodesj, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 18-09-1868, p. 31. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873070:mpeg21:p003.
NECROLOGIE Jacob Trijbits, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-01-1869, p. 108. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873089:mpeg21:p004.
Levie Jacobs, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1421, blad 205.
Benjamin Samuel Bleekrode, Streekarchief Midden-Holland, Volkstellingregister 1840, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1389, blad 201.
Benjamin Samuel Bleekrode, Necrologie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-03-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873651:mpeg21:p003.
Abraham Trijbits, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 06-12-1872, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010873548:mpeg21:p003.
Samuel Mozes Sanders, Stadsarchief Midden-Holland, Volkstellingregister 1830, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1388, blad 273.
Samuel Mozes Sanders, Familiebericht. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-12-1873, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872872:mpeg21:p003.
Aron Ketellapper, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel K 1 = Ka-Kin, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1524, blad 302.
Aron Ketellapper, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 16-10-1874, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872886:mpeg21:p004.
Levij Mozes Rood, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 10 (wijk H vervolg), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1467, blad 57.
Van Leer – Visser, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 12-05-1876, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872325:mpeg21:p003.
Alliance, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-09-1876, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872343:mpeg21:p002.
Synagoge 50 jaar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 17-08-1877, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871920:mpeg21:p003.
David Levie Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel C = C, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1514, blad 32.
David Levie Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 30-05-1879, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872013:mpeg21:p003.
Judith B. de Metz, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 26-09-1879, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860660:mpeg21:p003.
Elias Levie Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-05-1880, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860694:mpeg21:p003.
Elias Levie Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1431, blad 230.
Cats-Davidson, BINNENLAND. AMSTERDAM, 21 Maart.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 25-03-1881, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860738:mpeg21:p002.
Sophia Davidson, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 6 (wijk E), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1426, blad 138.
Meijer Manus Kijzer, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1468, blad 143.
Nicolaas van Buuren, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-09-1882, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860878:mpeg21:p002.
Nicolaas van Buuren, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 9 (wijk H), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1466, blad 73.
Levi Jacobs, Streekarchief Midden-Holland, BS Geboorteregister, archiefnummer 0060, inventarisnummer 60, aktenummer 414.
Izaak Monasch, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1431, blad 142.
Mozes Barend van Leer, Strreekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1458, blad 63.
Mozes Barend van Leer, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 13-04-1883, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860909:mpeg21:p001.
Monnikendam – Monasch, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 31-12-1886, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000567048:mpeg21:p00003.
Alexander Emanuel Polak, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-08-1889, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860937:mpeg21:p004.
Alexander Emanuel Polak, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1431, blad 234.
Samuel Willem van Buuren, Advertentie. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 10-01-1890, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000559092:mpeg21:p00004.
Samuel Willem van Buuren, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 4 (wijk C vervolg), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1461, blad 182.
Centraal Israëlitisch Gesticht, Binnenland.. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 19-09-1890, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560024:mpeg21:p00002.
Ketellapper Herbreeuws, BINNENLAND. AMSTERDAM, 26 september, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 26-09-1890, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860995:mpeg21:p003.
Marcus Cats, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 3 (wijk C), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1460, blad 27.
Marcus Cats, Susanna Ketellapper, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 12-12-1890, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560036:mpeg21:p00006.
50-jarig bestaan oude mannen- en vrouwenhuis, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 30-01-1891, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560043:mpeg21:p00003.
Mischenet Zekenim, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 20-02-1891, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560046:mpeg21:p00005.
Benjamin David van Tijn, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 27-02-1891, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560047:mpeg21:p00006.
Benjamin David van Tijn, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 14 (wijk L), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1434, blad 18.
Henriëtte van Aalst, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 27-03-1891, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560051:mpeg21:p00006.
Jozef Levij Rood, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1458, blad 163.
Isaac Leuvenberg, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1431, blad 93.
Isaac Leuvenberg verloving, Familiebericht. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 07-08-1891, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000561018:mpeg21:p00005.
Oudemannen en – vrouwenhuis, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 11-11-1892, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000564044:mpeg21:p00002.
Oudemannen en – vrouwenhuis,  “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 25-11-1892, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858586:mpeg21:p006.
Oudemannen en – vrouwenhuis directrice.  “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-02-1893, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858596:mpeg21:p005.
S. de Jong, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 10-03-1893, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858601:mpeg21:p002.
Willem van Leer, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 24-03-1893, p. 9. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000564072:mpeg21:p00009.
S. S. Polak, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-05-1893, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858610:mpeg21:p005.
Oude mannen en – vrouwenhuis, 1 mei 1894, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 19-01-1894, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000566070:mpeg21:p00005.
Stodel/Vaz Dias/Nol, Streekarchief Midden Holland. Bevolkingsregister 1900-1922 Deel S 3 = Sp-Sw, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1542, blad 241.
Samuel Leefsma, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel L 1 = La-Lee, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1528, blad 228.
Oefening baart Kunst, Binnenland.. “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 13-03-1896, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000562062:mpeg21:p00007.
S. de Jong, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-03-1896, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858475:mpeg21:p007.
bigdei Kodesj, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 05-02-1897, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000562123:mpeg21:p00003.
Simon Staal, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 6 (wijk E), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1463, blad 64.
Simon Staal,”Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-05-1897, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858533:mpeg21:p006.
I. S. Keiser, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 12-05-1899, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858741:mpeg21:p007.
Jacob Samuel Keiser, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 12-05-1899, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000563072:mpeg21:p00006.
Grietje Winkel, Streekarchief Middeb Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 5 (wijk D), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1425, blad 131.
bigdei Kodesj, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-04-1900, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874251:mpeg21:p002.
Morenoe Ketellapper, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 03-04-1901, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000568062:mpeg21:p00005.
Aron Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-03-1902, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874143:mpeg21:p005.
Bransje Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 5 (wijk D), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1462, blad 37.
Viszelij & Co. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 11-04-1902, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874147:mpeg21:p005.
Isak Mogendorff, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel M 2 = Mo-Muz, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1532, blad 20.
Jacques Isaac Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-10-1902, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874174:mpeg21:p005.
Sophia Gompers, Stadsarchief Amsterdam, Archiefkaarten, archiefnummer 30238, inventarisnummer 775.
Reintje Gompers – Beem, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-05-1903, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874204:mpeg21:p006.
Isaak Benjamin Gompers, Streekarchief Midden Holland, BS Overlijdensregister, archiefnummer 0060, inventarisnummer 331, aktenummer 113.
Rosalie Polak, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-07-1903, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871715:mpeg21:p003.
Sophia Cats – Davidson, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-02-1904, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871690:mpeg21:p007.
Het jubilé van den weleerw. heer A. Ketellapper te Gouda, op Zondag 6 Maart 1904.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 11-03-1904, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871693:mpeg21:p005.
Abraham Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-04-1904, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871699:mpeg21:p007.
Leon Levie Cats, Familiebericht. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-03-1905, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871672:mpeg21:p006.
S. H. Polak – de Jong, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 18-08-1905, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871799:mpeg21:p007.
J. van Dantzig, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-06-1906, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871842:mpeg21:p007.
Joseph van Dantzig, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1458, blad 142.
Francina van Creveld, Streekarchief Midden Holland, BS Geboorteregister, archiefnummer 0060, inventarisnummer 86, aktenummer 702.
Salomo van Creveld, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 07-08-1908, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872621:mpeg21:p007.
Francina van Kreveld, Streekarchief Midden Holland, BS Overlijdensregister, archiefnummer 0060, inventarisnummer 324, aktenummer 76.
Metselaar, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-08-1908, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872622:mpeg21:p007.
Centrale Instelling,”Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-01-1909, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872674:mpeg21:p005.
A. van den Berg, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-01-1909, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872674:mpeg21:p007.
Cats-Norden, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 19-02-1909, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872679:mpeg21:p006.
Leefsma – Mossel, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-09-1909, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872750:mpeg21:p003.
Saartje Sanders, Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-06-1910, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872789:mpeg21:p005.
Saartje Sanders, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 11 (wijk I), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1431, blad 302.
Jeannette Polak, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel P 1 = Pa-Pol, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1536, blad 189.
Van Creveld stroopwafels, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 16-09-1910, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 10-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859294:mpeg21:p007.
David Levie Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 3 (wijk C), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1460, blad 6.
De Papierhandel, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 07-10-1910, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872700:mpeg21:p007.
Maurits Aäron Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel C = C, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1514, blad 40.
Elias Salomon Cats, overlijden, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-09-1911, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859346:mpeg21:p006.
Van Creveld, bediende, Advertentie. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-12-1911, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859360:mpeg21:p008.
Cats – Cohen, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 26-09-1913, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000573110:mpeg21:p00006.
Ketellapper, 50 jarig jubileum,”Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 27-03-1914, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860303:mpeg21:p011.
S. Nol, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 18-12-1914, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859544:mpeg21:p006.
I. Stodel – Vaz Dias, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 06-11-1914, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000573176:mpeg21:p00001.
Elisabeth Cats – Cohen, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel C = C, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1514, blad 36.
Simone Mogendorff, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel M 2 = Mo-Muz, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1532, blad 23.
Simone Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-09-1915, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859580:mpeg21:p005.
Salomon de Jong, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1880-1900 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1458, blad 240.
Mimi de Jong, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 04-08-1916, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860465:mpeg21:p007.
Adolf van Dantzig, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 04-08-1916, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860465:mpeg21:p008.
Adolf van Dantzig, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel D = D, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1515, blad 68.
Salomon Seijffers, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-05-1918, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860559:mpeg21:p008.
Salomon Seijffers, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel S 2 = Se-Sp, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1541, blad 1.
Abraham Mogendorff, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel M 2 = Mo-Muz, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1532, blad 24.
Waisvisz/Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-05-1918, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860559:mpeg21:p006.
Henri Gazan, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-06-1918, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859684:mpeg21:p007.
Keetje Klara Cats, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel S 3 = Sp-Sw, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1542, blad 281.
Cats / Stork, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 27-09-1918, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859698:mpeg21:p002.
Littaraire Club,”Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-11-1918, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859707:mpeg21:p005.
Leon van Monnikendam, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-11-1918, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859707:mpeg21:p006.
Louis (Levie) Gompers, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-12-1918, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859710:mpeg21:p006.
Corrie Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-10-1919, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859752:mpeg21:p007.
Patisserie Moderne, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 23-01-1920, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859767:mpeg21:p008.
Aron Samuel, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel K 3 = Kool-Kru y, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1526, blad 222.
L. A. van Collem, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 11-06-1920, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859787:mpeg21:p007.
Levij van Collem, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel C = C, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1514, blad 90.
Abraham Hertz van Gelder, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel G = G, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1518, blad 61.
A. Hz. van Gelder, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 10-09-1920, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000572151:mpeg21:p00007.
Bouwman – Davidson, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-10-1920, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859807:mpeg21:p006.
Elisabeth Cappel, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel C = C, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1514, blad 10.
Elisabeth Cappel, Streekarchief Midden Holland, BS Overlijdensregister, archiefnummer 0060, inventarisnummer 353, aktenummer 41.
Elisabeth Troostwijk, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-01-1921, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860139:mpeg21:p008.
Toneelvereniging, HULPKAS VOOR ISRAELIETEN.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 25-02-1921, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860144:mpeg21:p006.
J. Levie, Patisserie Moderne, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-05-1921, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860156:mpeg21:p004.
Iterson-ziekenhuis, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-06-1921, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874033:mpeg21:p002.
Wilhelmina Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 26-08-1921, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860170:mpeg21:p006.
Jetje Carla Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 30-09-1921, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860175:mpeg21:p005.
Katan/Sternfeld, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-02-1922, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860196:mpeg21:p006.
Isaac Davidson, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-04-1922, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860204:mpeg21:p006.
Samuel Polak, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 06-04-1923, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874098:mpeg21:p006.
Samuel Polak, Stadsarchief Rotterdam, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-376.
50-JARIG JUBILEUM KAASHANDEL S. SEYFFERS.. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 23-05-1924, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872482:mpeg21:p006.
Seijffers/Cohen, Familiebericht. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-05-1925, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872539:mpeg21:p006.
Reisjies Chochmoh, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-01-1926, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871898:mpeg21:p011.
100 jaar synagoge, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-09-1927, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010857987:mpeg21:p011.
Feestelijkheden ter gelegenheid van hef 100-jarig bestaan der Synagoge te Gouda. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 16-09-1927, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010857989:mpeg21:p011.
Jakob Brommet, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel B 3 = Breu-Buur, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1513, blad 98.
Toneelvereniging T. O. G., “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-06-1928, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858024:mpeg21:p003.
Patisserie Moderne, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 14-09-1928, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010858035:mpeg21:p015.
Emanuel Alter, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel A = A, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1510, blad 21.
ABRAHAM VAN WIJNBERGEN. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-03-1929, p. 12. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010857995:mpeg21:p010.
Inwijding begraafplaats 1930, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 20-11-1930, p. 9. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000578099:mpeg21:p00009.
De Groote Zwaan, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 19-05-1933, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000581012:mpeg21:p00008.
Hendrikus Hubertus van Straaten, Streekarchief Midden Holland, Bevolkingsregister 1900-1922 Deel S 3 = Sp-Sw, archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1542, blad 302.

illustratie:
Catz, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 22-03-1867, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 04-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871636:mpeg21:p004.
Levie Jacobs, Streekarchief Midden-Holland, Bevolkingsregister 1860-1880 Deel 1 (wijk A), archiefnummer 0056, Archief van de gemeente Gouda, 1816-1920, inventarisnummer 1421, blad 205.
Metaheirhuis, Streekarchief Midden Holland, beeldbank. Inventarisnummer 0440. 8988. Collectie Foto’s en prentbriefkaarten. Publiek Domein.
David Levie Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 30-05-1879, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872013:mpeg21:p003.
Elias Levie Cats, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-05-1880, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860694:mpeg21:p003.
Alexander Emanuel Polak, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 02-08-1889, p. 4. Geraadpleegd op Delpher op 05-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860937:mpeg21:p004.
Benjamin David van Tijn, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 27-02-1891, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 06-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000560047:mpeg21:p00006.
Omerborden, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-10-1902, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010874173:mpeg21:p006.
J. van Dantzig, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 15-06-1906, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 08-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871842:mpeg21:p007.
Salomo van Creveld, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 07-08-1908, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 09-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872621:mpeg21:p007.
Van Creveld stroopwafels, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 16-09-1910, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 10-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859294:mpeg21:p007.
Simone Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 03-09-1915, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859580:mpeg21:p005.
Mimi de Jong, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 04-08-1916, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 11-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860465:mpeg21:p007.
Bigdei Koudesj, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 01-03-1918, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860547:mpeg21:p008.
Salomon Seijffers, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-05-1918, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860559:mpeg21:p008.
Henri Gazan, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-06-1918, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859684:mpeg21:p007.
Cats / Stork, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 27-09-1918, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859698:mpeg21:p002.
Leon van Monnikendam, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-11-1918, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859707:mpeg21:p006.
Louis (Levie) Gompers, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 20-12-1918, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859710:mpeg21:p006.
L. A. van Collem, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 11-06-1920, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859787:mpeg21:p007.
A. Hz. van Gelder, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 10-09-1920, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 12-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000572151:mpeg21:p00007.
Bouwman – Davidson, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 29-10-1920, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 13-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859807:mpeg21:p006.
Jetje Carla Mogendorff, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 30-09-1921, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860175:mpeg21:p005.
Katan/Sternfeld, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 24-02-1922, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860196:mpeg21:p006.
Isaac Davidson, “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 21-04-1922, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010860204:mpeg21:p006.
Seijffers/Cohen, Familiebericht. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-05-1925, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872539:mpeg21:p006.
Feestelijkheden ter gelegenheid van hef 100-jarig bestaan der Synagoge te Gouda. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 16-09-1927, p. 11. Geraadpleegd op Delpher op 14-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010857989:mpeg21:p011.
ABRAHAM VAN WIJNBERGEN. “Nieuw Israelietisch weekblad”. Amsterdam, 08-03-1929, p. 12. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010857995:mpeg21:p010.
De Groote Zwaan, “Centraal blad voor Israëlieten in Nederland”. Amsterdam, 19-05-1933, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 15-09-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000581012:mpeg21:p00008.

gepubliceerd:
3 september 2024

laatst bijgewerkt:
14 september 2024