De eerste Joodse begraafplaats van Dordrecht werd in 1738 in het Wilgenbos buiten de Sluyspoort gewijd, kort nadat de Joodse gemeente van Dordrecht officieel een feit was geworden. Het verzoek tot een begraafplaats werd gedaan door Marcus Sluys, een Joodse voorman. Een jaar na de begraafplaats deed dezelfde Marcus Sluys een verzoek om een synagoge te vestigen in Dordt, deze kwam in voormalig klooster Mariënborn.
De begraafplaats was buiten de stad gevestigd, bij de later Hoogt in de buurt van de brug naar Zwijndrecht. De stad groeide, ook deze kant op en een nieuwe begraafplaats werd nodig. In 1871 werd er aan de Achterweg (de huidige Nieuwe Weg) bij de Dubbeldamseweg een nieuwe Joodse begraafplaats ingericht. Deze begraafplaats bevindt zich langs het spoor tussen Station Dordrecht en Station Dordrecht-Zuid.
De oude begraafplaats, die nu in de stad lag, moest gesloten worden en vanaf de opening van de nieuwe begraafplaats vonden er geen begrafenissen meer plaats op de oude begraafplaats.
In 1958 werd de begraafplaats aan de Hoogt geruimd, onder rabbinaal toezicht, en werden de stoffelijke resten herbegraven aan op de begraafplaats aan de Achterweg in Dordrecht. Dat dit werk niet zorgvuldig genoeg was uitgevoerd bleek later. In 1996 heeft men de nog gevonden stoffelijk resten herbegraven op de Joodse begraafplaats in Strijen. Bij de ingang van de begraafplaats aan de Achterweg liggen aan de linkerkant tien grafstenen afkomstig van de begraafplaats aan de Hoogt.
Sinds 1999 is het beheer van de begraafplaats overgenomen door de Gemeente Dordrecht, die ook het metaheirhuisje op de begraafplaats restaureerde.
bron:
‘Joodse gemeente Dordrecht’, website Joods Cultureel Kwartier. https://jck.nl/nl/page/dordrecht, 2 augustus 2020.
Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht, collectie Dordracum illustratum, J. Rutten, inventarisnummer 551_36014, Israëlitische begraafplaats anno 1869. Tekening in potlood en kleur
informatie herbegraven met dank aan Alie van den Berg
illustratie:
Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht, collectie Dordracum illustratum, J. Rutten, inventarisnummer 551_36014, Israëlitische begraafplaats anno 1869. Tekening in potlood en kleur
foto gedenksteen Strijen met dank aan Alie van den Berg
gepubliceerd:
2 augustus 2020
laatst bijgewerkt:
13 augustus 2022