De Bisschopstraat is een straat in Rotterdam-Noord tussen de Statenweg en de Sonmanstraat. Deze wijk werd tussen 1931 en 1940 aangelegd.
Bisschopstraat 25c – gezin Hammelburg
Hier woonden voor en in het begin van de oorlog Hartog Hammelburg (Overschie, – Sobibor, ) en zijn echtgenote Sibilla Mozes (Arnhem, – Sobibor, ).
Bisschopstraat 33a – gezin Keizer
Hier woonden in het begin van de oorlog Herman Keizer (Rotterdam, – Auschwitz, ) en zijn echtgenote Roosje Levie (Rotterdam, – Auschwitz, ). Zij waren getrouwd op 22 april 1934 en hadden twee kinderen; Hendrika (1934) en ?, die de oorlog overleefden. Herman was koopman in olien en vetten en het gezin woonde hiervoor op de Provenierssingel 14a. Herman werd op 14 september 1943 door de Sichterheitsdienst gearresteerd en de volgende dag naar Den Haag, naar Nieuwe Parklaan 76, doorgezonden. Dit was ‘Huize Windekind’, in die tijd was er een afdeling van de Sicherheitsdienst (SD) ondergebracht, IV B 4-Den Haag, de Nederlandse afdeling van Referat IV B 4.
Villa Windekind was een bureau van de Sicherheitspolizei waarin de opsporing en het verhoor van ondergedoken Joden en hun helpers waren geconcentreerd. De beruchte Franz Fischer kreeg hier carte blanche voor het werk van de Sicherheitspolizei rond de ‘ordelijke’ deportatie van de Haagse Joden en de opsporing van ondergedoken Joden en hun helpers. Zijn specialiteit was het ‘U-boot Spiel’ waarbij de slachtoffers in een badkuip langdurig onder water werden gehouden om bekentenissen of inlichtingen af te dwingen.
bron:
Herman Keizer, Stadsarchief Rotterdam, 494-03 Archief van de Gemeentesecretarie Rotterdam, afdeling Bevolking: bevolkingsboekhouding van Rotterdam en geannexeerde gemeenten, inventarisnummer 851-235.
Huize Windekind, Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Huize_Windekind_(Den_Haag), geraadpleegd 7 februari 2024.
Herman Keizer, Stadsarchief Rotterdam, 63 Archief van de Gemeentepolitie Rotterdam, inventarisnummer 3766.
gepubliceerd:
7 februari 2024
laatst bijgewerkt:
7 februari 2024